Megtaláltam álmaim ingatlanát!

Mi a következő lépés annak érdekében, hogy az álom valósággá váljon?

Életünk során sokszor előfordul, hogy az interneten böngészve vágyakozunk szebbnél szebb ingatlanok után. Miután megfogalmazódik a gondolat, hogy mindenképpen a vágyott, kiválasztott ingatlanban szeretnénk lakni, fontos több szempontot, az egész folyamat mozzanatait ismernünk, átlátnunk, annak érdekében, hogy realizálható legyen elképzelésünk, ne csak álom maradjon.

Az ingatlan személyesen történő megtekintése után el kell döntenünk, kívánunk-e megállapodást kötni az eladóval, ez történhet szóban és írásban is. A megállapodás során fontos átbeszélnünk számos kérdéskört, azonban konkrétan döntenünk még nem kell.

  • A kifizetést mikor és milyen módon valósítjuk meg? (Banki átutalás, készpénz stb.) Esetleg bankkölcsönből történik meg?
  • Berendezések, melyek az ingatlanban maradnak. (Ha van ilyen.)
  • Ingatlanon fennálló esetleges teher, bejegyzett haszonélvezeti jog.
  • A tényleges átadás, birtokbavétel időpontja.

A megfelelő ügyvéd kiválasztása elengedhetetlen, hiszen adott esetben személye biztosíthatja az ügylet sikerességét. Mindenképp kiemelendő kvalitás az alaposság, precizitás és az adott szakterületen való jártasság. Továbbá az, hogy biztosítani tudja számunkra a megfelelő jogi tájékoztatást, például egy laikus személy nem biztos, hogy az összes jogi kifejezést ismeri. (Kiemelendő a foglaló és az előleg, melyek a szerződéskötési szándék megerősítését szolgálhatják, azonban eltérő szabályok vonatkoznak rájuk.)

A tulajdoni lap ellenőrzésében is segítséget nyújthat, amit semmiképp sem érdemes elmulasztani a szerződéskötést megelőzően.

Mindezek után megkezdődik az ingatlan adásvételi szerződés előkészítése, melyhez minden esetben szükség van a vevő és az eladó személyes okmányaira. Az ingatlan adásvételi szerződést írásbeli alakban kell megkötni. A szerződés számos elemet tartalmazhat, ezek közül elengedhetetlen: az ingatlan pontos adatai, az esetleges fennálló terhek, az eladót illető ellenérték kiegyenlítésének módja, valamint a birtokbavétel mikéntje.

Amennyiben mindkét fél elolvasta, áttanulmányozta a szerződést, aláírásukkal megtörténik a szerződés megkötése. Abban az esetben, ha korábbiakban a készpénzes fizetést választottuk, az összeg átadása ebben az időpontban történik. Átutalás vagy egyéb mód esetén a szerződésben foglaltak szerint.

Ezt követően az eladó és a vevő együtt felkeresi a földhivatalt az ingatlan átírása, vagyis a földhivatali bejegyzés rögzítése érdekében. Meghatalmazással az ügyvédünk jár el nevükben.

Az átadás, birtokbavétel során érdemes a rezsi számlák kifizetéséről bizonyítékot kérnünk, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket a közüzemi szerződések átíratásakor.

Az ügylet megkötését követően a vevőt vagyonszerzési illeték, az eladót plusz személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli. Ezek pontos és részletes szabályaival kapcsolatban szintén érdemes ügyvédünk segítségét kérnünk.

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el a lakcímváltozást bejelenteni, új lakcímkártyát kérni.

Scroll to Top